Pilvien paino

d2f2ac27-e873-443c-8464-df287d6a73ad

Pilvien paino kertoo kahdesta kirjailijasta, Irene Nèmirovskysta ja Elvi Sinervosta, jotka jäivät Euroopan historian vyöryjen alle. Irène Némirovsky oli syntyjään Ukrainan venäläinen, Ranskaan perheensä kanssa emigroitunut juutalainen kirjailija. Juhlittu ja tunnustettu kirjailija koki täydellisen hylkäämisen Vichyn Ranskassa ja eristettynä elämisen jälkeen hänet pidätettiin. Irène Némirovsky menehtyi Auschwitzissa vuonna 1942. Elvi Sinervo oli suomalainen kirjailija, kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiilan jäsen, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen jatkosodan aikana 1941–1944.

Esitys sukeltaa näiden kahden naisen elämäntarinaan niiden yhtymäkohdissa. Euroopan myllerrykset veivät molemmat kirjailijat jo lapsuudessa uuteen ympäristöön, jota he tarkastelivat ulkopuolisen silmin ja jossa he etsivät omaa ääntään. Kirjailijan työ ja äitiys sekä sodan, kuoleman läsnäolo, yhteisöstä eristäminen ja kirjoittamisen voima poikkeusoloissa ovat teemoja, jotka kulkevat sekä Némirovskyn että Sinervon elämässä. Esitys tuo esiin kirjailijoiden kokemukset historian poimuissa aistikkaasti ja kehollisesti, nukketeatterin monipuolisin keinoin. Ilmaisu luo visuaalisen maailman, jossa kohtaaminen tapahtuu.

Pilvien paino yhdistelee tapahtumia kirjailijoiden elämänhistoriasta sekä heidän tekstiensä kuvaamasta maailmasta. Pilvien painossa Irène ja Elvi kohtaavat kuvitellussa hetkessä – neljän nukketeatteritaiteilijan teoksessa, joka rakentuu tositapahtumien ja kuvitellun risteykseen.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus, käsikirjoitus, näyttämöllä: Mila Nirhamo
Äänisuunnittelu, näyttämöllä: Perrine Ferrafiat
Nukenrakennus: Laura Hallantie
Apulaisohjaaja: Johanna Latvala

Esityksen ensi-ilta lokakuussa 2020 Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä.

 

Advertisement